Recepten Chris Verhoef
Recepten Chris Verhoef
Bijgewerkt 6 februari 2009
- Recepten met Kip
- Hazenrugfilet
Hazenrugfilet in rauwe ham met sjalotten-tijmsaus
Hoofdgerecht voor 4 personen.
Benodigheden:
- 250 g sjalotjes
- 1/2 zakje verse tijm (a 15 g)
- 1 sinaasappel
- 50 g boter
- 4 eetlepels whisky (slijter)
- 1/2 pot marmelade met whisky
- 4 hazenrugfilets (a ca. 250 g)
- 4 plakken Jambon d'Ardenne (ham)
- plasticfolie
- lage ovenschaal
- Sjalotjes pellen en in grove stukken snijden.
- Tijmblaadjes van takjes rissen.
- Sinaasappel schoonboenen, schil raspen en sinaasappel uitpersen.
- In pan 25 g boter verhitten en sjalotjes in ca. 5 minuten zachtjes bruinbakken.
- Helft van whisky erover schenken en ca. 2 minuten laten sudderen.
- Tijm, sinaasappelrasp en -sap toevoegen.
- Sjalotjes in ca. 10 minuten zachtjes gaar sudderen, vocht laten verdampen.
- Marmelade erdoor scheppen.
- Hazenrugfilets uitspreiden en smalle punten zover terugklappen dat filets overal even dik zijn.
- Rond elke filet plakje ham wikkelen.
- Filets tot gebruik in plasticfolie gewikkeld in koelkast leggen.
- Filets uit folie nemen en in ca. 30 minuten op kamertemperatuur laten komen.
- Oven voorverwarmen op 150 °C.
- In koekenpan rest van boter verhitten.
- Filets in ca. 2 minuten bruinbakken.
- Vlees in schaal leggen en in oven in ca. 6 minuten van binnen rosé laten worden.
- Rest van whisky door bakvet roeren en laten verdampen.
- Sjalottensaus erdoor roeren en even meewarmen.
- Filets schuin in plakken snijden en op vier borden leggen.
- Sjalottenmarmelade in midden scheppen.
- Serveren met knolselderijpuree
nog veel meer wild-gerechten klik hier
-
Recept hazenbouten
Voor 4 a 5 personen.
Vier hazenbouten `n aantal uren in ong. 1\2 fles rode wijn, flinke scheut water
en 2 of 3 gesneden uien laten marineren.
4 laurierblaadjes of gemalen laurier, enkele kruidnagels of gemalen kruidnagel toevoegen aan marinade.
Hazenbouten uit marinade nemen en droogdeppen, zout en peper erop en in bakboter bruinbakken. Marinade toevoegen, 1 flinke eetlepel fruitstroop, eetlepel bruine basterdsuiker erbij en dan met de deksel op de pan op `n zacht vuurtje lekker gaar laten sudderen.
Regelmatig de bouten keren en zorgen dat ook de grootste bout makkelijk van `t bot loskomt. Eventueel de kleinere bouten eerder uit de pan nemen.
Als alles lekker gaar gesudderd is, dan `n flink stuk peperkoek erbij, dat maakt de saus dik en moet erbij voor de typische smaak.
Hazenbouten evt. van bot ontdoen en combineren met spruitjes enof rode kool.
Succes verzekerd.